LOVE THEM =)

Saturday, 25 February 2012

Dress-up ikut hati mati

Assalamualaikum


Pernah tak korang pergi mana-mana and suddenly rasa malu / bengang / whatsoever lah sebab korang mcm perasan yg korang dress-up macam tk kena dgn situasi ???

Nak pergi pasar malam , semangat capai tu capai ni bt bila dah sampai rasa mcm berat je nk turun sbb baru perasan yang diri dress-up-berlagak-macam-ala-ala-diva ? Amagad ! Nooooo ! *jerit-sambil-kelip-kelip-mata*

So today's topic we're going to discuss about this lah kn .
Macam mana nk dress-up dgn sebetul-betulnya !
Mcm amely , sgt pentingkn kekemasan . Seriously .
Kalau nk keluar dinner or anywhere dgn family , amely plg lambat *jeling*
Sape yg jenis tk kisah keluar cikai-cikai tu okayla bt me , tkboleh .
Nk keluar mesti kena mcm nk kena kemas btl-btl and dh rasa mcm confident menebal baru jalan
Kalau tk mesti depan cermin lagi sampai-mami-abah-jerit-dari-bawah ! Zaasssss -.-


K , this one . 
Biasanya , kebiasaannya lah org akn pakai mcmni time ke tmpt yg simple-simple je
Maybe utk jangka masa yg singkat contoh mcm pergi err pasar malam / keluar lepak mamak sekejap
Mcm ni i guess dah cukup okay 
We dont have to wear long skirts semua , blink-blink bangles and blouse .
Just make it simple bt still nice thou . Kn ?
Kalau tk , pakai mcm nk pergi majlis apa-apa yg big event tp sebenarnya nk pergi 
pasar malam je . 
Tak ke orang akn pandang kita macam alien-berkepala-biru ?  Erk :o



What will be in yr mind bila korang nmpk ada aweks yang dress-up mcm ni nak ke pasar ?
Erk msti pelik kn ?
Even kita boleh ckp "eh suka hati aku lah . Duit aku , barang aku"
Tapi boleh ke jawapan kita tu nk mcm cover malu kita kn ?
Dress-up biar kena dgn situasi kn ?
Kalau nk dress-up mcmni nk ke tmpt biasa je , amagad !
Mmg korang harus bersiap sedia sblm dipandang smcm oleh org ramai
Nk jd popular sekejap bole la try :p

If dress-up mcmni , amely lg prefer kalau time-time kita nk pergi jalan-jalan 
utk jangka yg panjang tp tk smpai 2 3 hari .
Contoh bila kita nk ke Singapore or mana-mana lah utk 1 hari je .
Pg masuk mlm balik , pakaian mcm ni dah memadai :)
Tkkn nk pakai dress ? Hihi


Yg ni trend kaum Hawa dress up
Simple , nice and very eye-catchy
For those yg dh biasa dgn maxi-dress kira okayla sbb fr me , dgn maxi-dress kita boleh 
pakai pergi mana-mana je
Bt pasar malam fr me , tk kot
Kalau mcmni nk pergi outing/dating/shopping boleh lah
Sangatlah sesuai :))



This one boleh pakai utk birthday party/girls party/farewell party or any parties
Or maybe boleh pakai ni for any events / fashion show kn ?
Or ada anyone kt sini pakai mcmni time pergi rumah mak sedara kt sebelah rumah je ? :p
Kalau nk ke wedding pun okay kn , so korang boleh pakai that long skirts and belts sekali kn ?

Skrg , fashion utk muslimah menaik menaik menaik non-stop !!
So skrg korang just pick pick pick and pick je mana korang nk pakai

Tapi sangat menjadi masalah bila ,
ada orang dia dress-up mengikut hati/nafsu tanpa ikut situation or events
Dont you feel awkward when korang pergi ke tmpt yg sgt 'biasa' bt dress-up dgn sgt 'luar-biasa' ?

Or maybe ,

Korang pernah nampak org mcmni depan mata korang ?
Dress-up bagai nak rak tp maunya ke kedai biasa je ?
Kalau nmpk mcmtu apa korang buat ?
Kalau amely mesti amely tenung dia lama lama sambil buat muka pink panther tanda protes 
sampai org tu bangun / lari untuk balik sebab malu ;p Muhehe

Korang boleh pakai ikut suka korang sbb barang korang kn
tp in the same time kita kenala pandai match kn situasi dgn pakaian yg kita pakai kn kn kn :))
Just saying...............



p/s : gmbr huduh sgt ka ?-.-




16 comments:

a pis of art said...

gambar yg cantik

hana said...

takat nk g pasar bli ikan pn pakai macm nk g dinner kat hotel mmg dpt la pndgn sinis..
nth pe2 la..
hihi

Amely Afandi said...

@a pis of artthanks :)

Amely Afandi said...

@hanahehe tau tkpe kn ?

Cik E . said...

Cantek ahh gamba xD hahah

Cik tikah said...

cik tikah pernah je pergi pasar malam pakai baju macam nak g dinner. hahaha.. ok je :P

Amely Afandi said...

@Cik E .hahaha kutuk eh ggrrrr hahaha

Amely Afandi said...

@Cik tikahperghhh hahaha

Mummy Adriana said...

aloooo pandai lukis ea...cantik ler! neway kekadang mummy pon main sebat aje aper yg ade dlm lemari tu...! yg penting simple dan match!

Amely Afandi said...

@Mummy Adrianahaha mummy kutuk amely en ? lol . yeah sometimes kn ? hehehe

Mummy Adriana said...

uiksss....kutuk buat ape cheq oiii...hahahha! :) mummy gile pashmina..lau pi mane2 nmpk pashmina cm nmpk emas...kehkeh! wajib beli satu..!

Amely Afandi said...

@Mummy Adrianaalamak ! amely pun . pantang tgk . lg lg yg mcm kain keras2 . letak kt kepala trus jd haha comel

Mummy Adriana said...

hahahha tau xpe...! sangat gile :P

Amely Afandi said...

@Mummy Adrianahaha sbr jelah :)

Mummy Adriana said...

kehkeh~ kadang ngeluh kt daddy ; xde pashmina la nk pakai...:(! hahah daddy jawab : kemain banyak lagi koleksi cakap xde....( maksudnye mintk daddy belikan pulak...:P)

Amely Afandi said...

@Mummy Adrianahahah daddy kena byk2 bersabar lerr :P