LOVE THEM =)

Tuesday, 7 February 2012

People's perception towards Hijab && Hijab-ers

Hijab-ers , a girl who's wearing hijab on the head . 
Im pretty sure , bila kita dgr tentang perempuan bertudung , our 1st perception is mesti budak tu baik .
And budak tu mesti kuat agama , sopan santun , tk buat kesalahan .
And today , im going to share w you guys smthg about us , i mean the hijab-ers .

Dalam islam , tudung adalah diwajibkan oleh Allah dalam fimanNya yg sgt jelas iaitu -

"Dan hendaklah mereka (wanita beriman) menutup kain tudung mereka ke paras dada" [An Nur:31]

Nowadays , amely tgk ramai org buat persepsi sendiri , their own perception yg bertudung something that is not obligatory utk perempuan atau wanita yg bergama Islam .
Act , amely sgt remind kn diri jgn sentuh psl agama bila tulis entri sbb takut tersalah atau menimbulkan ragu-ragu dalam kalangan pembaca but since amely dh nmpk mcm ramai sgt terbawa-bawa dengan satu kata-kata ni -

Bertudung tak wajib tapi yang wajibnya adalah menutup aurat .

Okay , maybe org bila dgr ayat ni org pun kata "k fine , no need lah utk pakai tudung and whatsoever sebab tk wajib and yg wajibnya ttp aurat jeee so afta this pakaila long sleeves semua tp pakai tudung pun tkpe sbb tk wajib kan??"
Actually kalau kita baca balik ayat ni mmg kita fkir oh bertudung tak wajib and tk pakai pun takpe .
But wait a minute , cuba habiskan dulu ayat tu . Hujung ayat tu berkata WAJIBNYA ADALAH MENUTUP AURAT .

The quest now is 
Dari mana hingga manakah aurat seseorang hamba Allah yang bernama wanita itu ?

Kalau ikut hukum syarak , aurat wanita adalah seluruh anggota tubuhnya kecuali wajah dan dua telapak tangannya. Leher dan rambutnya adalah aurat di hadapan lelaki ajnabi (bukan mahram) walaupun sehelai. Pendek kata, dari hujung rambut sampai hujung kaki kecuali wajah dan dua telapak tangan adalah aurat yang wajib ditutup. Hal ini berlandaskan firman Allah Subhanahu wa Ta’ala,

And bila kita baca balik firman Allah dalam surah An-Nur ayat 31 tu kita akan dan pasti tahu bahawa menutup aurat itu termasuk dengan bertudung .
So please , please , please , please stop dari buat persepsi yang bertudung tk wajib .

Saya pernah terbaca satu tweet dr seorang hamba Allah yang berbunyi - "Siapa kata bertudung tu wajib?Tak wajiblah . Dalam al-Quran tkde pun mewajibkan perempuan tu pakai tudung . Make up your mind please"

Apa yg saya nak bold kan disini adalah , yes mmg tak sebut bertudung itu wajib tp yg wajibnya menutup aurat dan aurat seseorang wanita itu adalah seluruh anggota tubuh kecuali wajah dan tapak tangan . Adakah kepala serta rambut serta leher itu bukan aurat  ? Tepuk dada tanya selera :)

Satu lg isu skrg adalah orang sekeliling suka buat persepsi sendiri tentang wanita yg memakai tudung Yuna/Hana Tajima atau apa apa yg mengikut trend .
Most of them kata pakai tudung sebab nk ikut style , sebab nak uptodate jgk then pakai tudung belit-belit sana , belit-belit sini tkde guna semua sebab tk ikut cara Islam yg sebenar .

Memang betul , skrg ramai sgt wanita yg dh berhijrah then memakai tudung yg ikut fesyen , mcm amely jgk .
Amely memakai tudung kerana bg amely itu satu kewajipan , tuntutan dan ia melambangkan seorang muslimah sejati . Amely pakai semua jenis tudung and pun ikut fesyen . Beli pashmina tu ni , pakai mcmtu mcmni .
Tapi amely tetap bertudung even amely kejap pakai tudung mcmni , mcmtu , mcmni .
Tp mana satu lebih baik , adakah yg memakai tudung mengikut fesyen atau lgsg tk bertudung ?

Skrg ni manusia dia susah fkir mana satu lg baik semua ,
Knp mesti nak tegur dan kritik yg bertudung itu daripada kita menegur yg tdk bertudung ?
Amely lgsg tkde niat nk menjatuhkan sesiapa , jauh lg utk menunding jari dkt mana mana pihak .
Tapi cuba kalau kita buka minda , buka hati , skrg akhir zaman . Fesyen itu dah jadi mcm fenemona .
Skrg fesyen yg bertudung lg meningkt dr fesyen yg tk bertudung .
Cuba kita fikir , baik dia belit mcm mana pun tudung dia dkt kepala dia dari dia tk tutup kepala dia .
Am i right guys ?

Maybe org boleh kata "ala perempuan tu pakai tudung sebab nk ikut fesyen"
And boleh tak kalau amely nak ckp "biaq pi kt dia ah pakai tudung sbb nk ikut fesyen ke tk , lama lama insyAllah siapa tahu Kuasa Allah , dia dpt hidayah and kefahaman utk bertudung tu makin kuat ada dlm diri dia . Dan akhirnya dia bertudung dengan ikhlas dan kerana Allah"
Boleh tak nk ckp mcmtu ?

Cuba kita fkir balik ,
Mana satu yg lbh elok kita tegur skrg . Yg dh bertudung walaupun ikut fesyen atau yg lgsg tk bertudung ?
Sehelai rambut kita tunjuk , 1000 tahun dibakar di neraka . Nauzubillah . Takut .

Skrg zaman berfesyen ,
Biaq pi dkt depa nak pakai tudung mcm mana . Belit sana sini .
Mcm Ustaz Zul cakap , suatu hari nanti bila Islam dah naik dan Islam yg memerintah baru kita guna cara dan protokol yang betul utk memakai tudung dengan lg baik dan lg sempurna .
Buat masa skrg tk kisah nk belit mcm mana janji bertudung .
And janji , melebihi paras dada . Yg ni amely tambah sendiri la . Pakai tudung biar labuh paras dada dan tutup dada :)

Satu lg yg amely rasa nk sentuh sikit lah kan ,
Tentang persepsi seseorang terhadap yg bertudung .
Dont put such a towering expectations towards hijabers .
Makin byk expectation yg korang letak , makin byk salah dan khilaf kami yg korang nmpk .
Kami pun just a normal human-being like you guys .
Masih mencari jalan utk menjadi lebih baik , lebih bgs .
Nobody's perfect guys :)
Dlm mnutup aurat kami , kami pun melakukan kesalahan . Kami pun tak sempurna mcm semua org :)
Tapi insyAllah , kami akan menjadi muslimah yang makin baik di masa akn datang .
Sentiasalah iringkan doa untuk kami dan semua wanita Islam supaya kami sentiasa di landasan yg btl :)


Saya nak senyum jugak . Boleh ?
Memang suka tepek gmbr dlm entri hehe =p

Before tht ,
Saya nk mntk maaf if dlm entri ni saya tersinggung perasaan sape sape
Sesungguhnya yg baik itu semua dtg dr Allah SWT dan yg buruk itu datangnya dari diri saya sendiri :)




pstt ; td bekpes kt mekdi sebab mami tetiba call ckp nk mkn porridge . hehe =p





8 comments:

Cik tikah said...

rasa diri berdosa sgt sebab dah pakai tudung tpi still buat dosa. sob3x!!

Amely Afandi said...

@Cik tikahinsyAllah , slow2 dan ingtkn diri :) sama2 mengingati :)

laraz-style said...

trimas tuk peringatan tu..

http://www.larazstyle.blogspot.com/

Amely Afandi said...

@laraz-stylesama sama :)

Phat said...

kalo x pakai tudung nak tutup kepala pakai apa ek? bleh plak ada org cakap pakai tudung x wajib yang wajib tutup aurat je.. sama dengan je la tu hehe

Amely Afandi said...

@Phathehe pakai la pape pun phat janji tutup kepala :) jgn tudung saji sudah .muehehe =p kan ? enthlah zaman skrg . unpredictable semua . sampai yg islam pun dorng buat jd mcm complicated , padahal tkdela susah mana sbb islam kan flexible

CIK MAY said...

betul tu..

Amely Afandi said...

@CIK MAY:)