LOVE THEM =)

Thursday, 19 January 2012

Kemana Amely selepas SPM ?

Assalamualaikum

Kemana Amely selepas SPM ? Gua ? Atas pokok ? Atau belakang TS ? Lol
Itu semua tidak masuk list . Im talking about kemana hala tuju amely lps SPM :)
So sape sape yang baru lepas SPM lai lai kita kongsi cerita kemana kita selepas SPM .
Before that , aku nk tanya korang dah isi borang UPU ke belum ?
Kalau dah bagus , kalau yg belum tu bgs jgk haha . Dnt worry sbb tarikh ttp isi borang UPU ni pada bulan April . I cnt remember the exactly date bt im pretty sure its on April . So lek lek lu k ? Fikir dulu mana korang nak pergi , apa korang nak ambik :)

Aku dah isi borang UPU dan juga matrikulasi . Yes . Dua dua aku isi jugak .
To be frank lah kan , aku sangat tidak mengharapkan aku dapat matrikulasi . Aku sgtlah tidak mahu menyambung pelajaran ayat ke matrikulasi . Cheh ayat baku habis . Okay , sbb tknk sbb tknk lah kn ? Bt for me , kalau someone tu nak rasa suasana yg btlbtl mcm belajar , masuklah matrikulasi .
Bt skrg org kata matrikulasi punya kualiti dah menurun . Eh eh yeke yeke ?

Tapi parents aku pun cakap yg dorng mcm tknk kasi aku masuk matrikulasi . Kejam* Haha . Byk sbb kot tapi yg pnting , parents aku lg tahu knp dorng tknk kasi aku masuk matrikulasi . Korang tahu ? Lol
Untuk matrikulasi aku diberi pilihan untk pilih 3 tmpt yg aku nak la kn ? So tmpt yg aku pilih ;

  • MATRIKULASI SELANGOR
  • MATRIKULASI PULAU PINANG
  • MATRIKULASI MELAKA


And as wht i knw lah kn , Matrikulasi Melaka is the best matriculation college . Issit true guys ? If yes , okay . 
Tpi kebanyakkn senior senior aku masa high sch boleh dikatakan agak ramaila dpt matrikulasi perak . Why perak ? Nasib aku tk apply Perak . Kalau tk msti kena ngadap muka muka senior aku masa high school . Boring ~ Flipshair* Haha kejam en ?!

Okay melalut sudah . Okay then aku pun dah isi borang UPU fasa 2 . Bucketloads of thnkyou to Huda Aoki , pemilik blog please no paparazzi , sebab dia yg tnya aku dulu yg aku dah isi borang upu fasa 2 ke blm ? And i was like , @#$$%%^$%^&* . Haha thnks alot huda !

Esoknya , which is last 2 weeks , aku pun duduk ngadap lappy dengan mami aku untuk isi borang UPU ni lah
Dengan senang hati mntk sbb mami aku ikut je apa aku nak :p Wee you're such a very supportive mom to me mummy . Thnks ! x

Time nak isi dlm borang tu keluar 3 pilihan bidang lah kan ? So aku dengan senang hati pun pilih ;

  • Pilihan 1 : Undang undang
  • Pilihan 2 : Bahasa
  • Pilihan 3 : Sastera


Erk ? Sastera ?! Knp mesti sastera ? Sbb sastera je yg mampu T_T Haha engineering ke sains ke teknologi ke sangatlah menjadi musuh utama ! Haha lagi lagi sains . Omg . Nama je bdk pure science tp lgsg tk apply untk sains ! Isk isk isk .

Lepas dah isi 3 bidang utama tu then keluar la pilihan program pengajian mengikut keutamaan so aku pun apply yang ni ;

Pilihan 1 - ASASI UNDANG UNDANG (UIAM)
Haaaa aku sangatlah berminat dengan undang undang ! Knp UIAM ? Sbb aku nak sgtsgt masuk UIA . Like sgtsgt nak . I dnt know why bt thts a fact about me . Seorang peminat UIA yang sgt tegar . Korang minat JB , JM , JEBON tk best , tgk aku minat UIAM . Kalau keluar apa apa psl UIA msti mcm aaaa tmpt aku ! Muntah* Lg lg kalau sampai dkt tol gombak tu . Mmg kepala akn berpusing 360.99 darjah lah tgk ke UIA tu . Last masuk UIA pun masa darjah 3 . Tu pun sbb wakil negeri untk ke pertandingan abacus peringkat kebangsaan . Kalau tk haremmm -.- 

Pilihan 2 - DIPLOMA UNDANG UNDANG (UNISZA)
Yesss kali ni dkt Unisza pun undang undang tp yg bezanya adalah dia diploma . Tkde asasi . Pilih Unisza pun sbb Unisza dkt dan skrg dgr kata Unisza semakin bgs ! Caiyok ! Tp still mengharapkan dpt kt UIA hehe

Pilihan 3 & 4 - ASASI UNDANG UNDANG (UITM)
Okay this one aku pun kompius sebab satu tu kod dia E0800 dan satu lg E0801 . Aku taktahu apa beza dia sebenarnya sebab tu la pilihan 3 dan 4 aku boleh isi untuk asasi undang undang dkt UITM . Apa beza dia eh ? Sape yg tahu silalah ringankan tangan untuk berkongsi dengan saya yang tak tahu menahu ni :( Haha sedih sungguh bunyik .

Pilihan 5 - ASASI BAHASA INGGERIS (UIAM)
Haaa ni mcm sedia maklum lah kan . Mami abah aku sgtlah mahu melihat aku menjadi seorang guru walaupun aku sgtla tkmau jd guru ._. Aku tk minat ! Sbb aku lg minat nk jd lawyer . Tapi tgk nasib jgkla nnti kn ? Harap harap tercapai . Amin amin . Tapi walau apa pun aku ttp apply asasi bahasa inggeris . Maybe kalau tk jd cikgu , aku boleh jd pakar pengkaji bahasa inggeris . Awwuhh melangit cita cita haha . Tapi tkpe la kn ? Bak kata Randy Panggalila , mimpi biar sampai ke bintang . Kemudia elfira pun reply , kalau tk dpt bintang sentuh awan pun jd la kn ? Huehue :p  Bt still dkt UIAM ok ? Lihatlah betapa taksubnya aku dengan UIA ! 

Pilihan 6 - DIPLOMA TESL (UNISZA)
Yg ni pun ttp sama . Bahasa inggeris dan di Unisza . Untk makluman semua pembaca yang setia , unisza di Terengganu k ? Hehe :D 

Pilihan 7 - DIPLOMA BAHASA INGGERIS (UPSI)
There you go !! Upsi tu ! Pastinya kalau dpt UPSI peluang aku untk jd cikgu sgtlah cerah secerah kulit muka Marilyn Monroe T_T Aku hentam je eja nama dia haha . Aku sgtla tkmau jd cikgu tp kdg kdg aku terfikir jgk yg satu hari aku dh tkboleh ambik benda yg aku minat tp aku perlu ambk benda yg sesuai dgn taraf otak aku . Betul tk ? Ade ke org dpt biologi C tp nak ambik medik ?! Itu kerja gila namanya kn ? So aku redha je :) Tapi kalau dpt english pun harap harap dkt UIA . Haha :p

Pilihan 8 - DIPLOMA SAINS KOMPUTER MULTIMEDIA (UITM)
Haaa yg ni terpaksa ! Sbb engineering aku tkmo ni tkmo , last last kena ambik yg ni . Sekadar pelengkap borang . Sekali dpt yg ni kan ? Menangis lah aku ! Haha .

Eh eh tp kn korang perasan smthg tk ? Pilihan bidang aku adalah Undang undang , bahasa dan sastera . Tp ada tk sastera ?! Tkde en ?! Haha yg ada teknologi ! Apa ni amely ? Apa ni apa ni. Haha mami aku pun sama naik tk perasan kot ?! Haha .Sabar jelah . Tp tkpe , janji aku dh hntr . Skrg tawakal jelah kn smbil menunggu result SPM . Takut jgk sebenarnya tp watlek watpis dah lah kn ? :D

Biasiswa ?
Jangan kau tanya ! Sbb aku mungkin tk layak ! Haha ramai org mntk biasiswa kn ? Yg bijak pandai genius boleh la . Aku pun bijak pandai tp minus genius lah haha . Note eh , sape yg nk apply fr scholarship please please please think bout it wisely . I mean pilih korang nk apply schlorship dr pihak mana ? MARA ke JPA ke SIME DARBY ke kn sbb kalau kita apply schlarship frm MARA and if permohonan kita direject so automatically kita tkboleh apply schlrshp frm JPA and the rest . Haa so pilih elok elok k ? :)

Sape sape yg blm apply tu aku sarankan fkirla masak masak . Its about our future kn ? Kalau salah pilih susah pulak . Kang ada je kes yg belajar sbb terpaksa . No , tkboleh mcmtu k ? So aku end kn entri ni dgn gmbr aku :p Eh hello haruslah ada k ? :p


Ini namanya muka puas hati sbb dpt apply course undang undang ! Ni baru apply nnti kalau dpt undang undang aku tak tahula muka mcm mana ! Epic terus ! Haha . InsyAllah . Harap haraplah dpt . Korang doakn amely dpt undang undang k ? :) Peace


pstt ; kalau belajar dkt UPSI boleh jmpa Adam Adli :p Dia sgtla macho k ? :D

12 comments:

Phat said...

good luck ya semga tercapai apa yg dihajati

Shereen Yahya said...

wahh , amik undang2 . hebat ,
all the best for ur future :)

firdaus hilmy said...

wah :) dhsyt nie
mst sng mghfal nie amk undg2

Fariduddin El-Islam said...

alhamdulillah.. =)

yad'z said...

awalnya mohon dik. result pun lum dapat. hehe.. all the best n wish u luck.. =)

cik ziqa said...

goodluck dik. hope apa yg diimpi tu jadik kenyataan :))

AMELY ATHIYA AFANDI said...

@Phatthanks phat :)

AMELY ATHIYA AFANDI said...

@Shereen Yahyayee nk jd lawyer kak hehe thnks

AMELY ATHIYA AFANDI said...

@firdaus hilmytkdela senang mana tp suka , minat :)

AMELY ATHIYA AFANDI said...

@Fariduddin El-Islam:)

AMELY ATHIYA AFANDI said...

@yad'zmmg diperlukan untk pohon awal

AMELY ATHIYA AFANDI said...

@cik ziqathanks kak :)