LOVE THEM =)

Wednesday, 4 January 2012

Hakikat sebenar seorang 'PELAJAR SEKOLAH'

Woahh apa mimpi amely pkul 0722am dah post entri ?
Bangun awal kenapa ? Nak pergi sekolah ??
Haruslah jawapan dia tidak kan ??

For those guys outta there , Hi m now unofficially 18 okay ?
Currently waiting fr my SPM's result . Weee :D
Act i relli cant wait to further my study . Like seriously . Sgt tk sabar ! :D

Saya bangun awal harini sebab nak siapkan adik adik pergi sekolah :)
Tau tak rasa dia lain sgt ! Tahun lepas amely bngn sebab nk siap siap ke sekolah .
Tapi tahun ni amely bangun sebab nak siapkan adik adik pergi sekolah !
Since mami dengan abah dah kena mengajar jauh kan ?
They all pukul 6.30am dah kena bertolak ke sekolah . Sekolah abah jarak dia 77km dr rumah , mami pulak 60km . Jauh kan ? :)

Hakikat sebenar seorang PELAJAR SEKOLAH !
Entri ini untuk tontonan umur . Tiada had umur , jantina dan sebagainya :D Semua boleh baca .
Even dia dah tua , yes ! Sbb dia pernah ke sekolah kan ? Lainlah dia tk pernah ke sekolah :P Hihi .

Masa kita 5 + 6 tahun , nak ke tadika time tu ,
Shopping baju sakan . Eksited dia jangan kata la kan ? 
Esok pagi bangun pakai bedak haruslah putih melepak macam zombie kan ? 
Bangun pagi plg semangat . Pakai kasut sampai terbalik . Kiri ke kanan , kanan ke kiri .
Sebab ke-eksited yang melampau kan ? 
Sampai tadika ! PANG !! Menangis ! 
Uwaaa hari pertama di tadika boleh dgr mcm mcm jenis tangisan hahaha .
Tapi lama lama okay :) Dpt kwn bru .
Balik rumah je ada je lagu yg nk disampaikan dgn besar hati haha :P

Masuk sekolah rendah !
Darjah 1 - 3 , masa tu comot comot lagi !
Pergi sekolah pun boleh tahan laju lagi . Eh bebudak la katakan !
Yg pakai tudung adala yang senget 67.89 darjah ! Haha . 
Masa tu tktau pape lagi kn ? Main pegang pegang tngan dgn crush . Awww sumpah gatal nok . Haha
Time tu jgk berebut nak jadi ketua kelas / penolong kelas . Tkpun jd pengawas .
Sape jd pengawas or ketua kelas mmg hebat la . So terror la kn ?
Kira ckgu percaya ah ! Hahaha .

Masuk darjah 4 -5 , wah dah besar sikit ! Tapi budak budak tak matang lagi !
Still jd superhero sekolah . Haha . Tapi bila silibes makin tinggi , makin byk rmbut gugur .
Lg lg subjek sains ! Haha :P Memang pecah kepala wa ckp lu . Haha
Paling eksited bila masuk lab buat eksperimen ! Haha .

Masuk darjah 6 !
UPSR !! Semua tekun studi . Ada jgk yg jenis tak sedor diri .
Sebab dah rasa hebats kan ? Haha jalan depan junior tangan dalam poket pandang atas .
Haha apa pun tkboleh !
Bila UPSR dalam 5 6 bulan lagi , ala tkpe , lambat lagi . Sebulan sebelum UPSR aku janji nak belajar .
Pejam celik pejam celik , lagi sebulan nak exam ! Result mcm BBPIN pulak !
Alamak study hard hard punya . Tuisyen tk hengat . Hahah
UPSR start semua cuak . Tgh UPSR semua memberontak bila nk hbs . Bila dah hbs semua jd cik KATAK terlompat lompat kesukaan :D
Keluar result , menangis tk hengat ! Lg lg tgk muka mak bapak :) Masa tu bru kita rasa nikmat bahagia dgn sedih kan ? 

Masuk form 1 !
Tahun pertama di sekolah menengah . Dupdapdupdap nya jangan tanya !
Orientasi sebagai perkenalan semnggu plg tkle bla . Nyanyi lagu sekolah sampai ingt !
Masing masing muka suci lg ! Innocent je ! Hahaha :D 
Yg lelaki carik kawan baru , usha awek . Haha
Yang pelajar perempuan semua control cun habis ! Yolah junior kan ?
Mesti senior ada usha usha kotkot ada yg berkenan . Ada je perempuan form 1 couple dgn senior !
Haaa yg tu kira antara budak form 1 yang hebats ! Haha . Hotsetaf lah kan ? Haha

Masuk form 2 ! 
Wah gua udah ada junior . Haha . Tapi masuk form 2 takkan popular mana .
1st sebab ada junior baru masuk . Haha msti ada bebudak form 2 perempuan jeling jeling mana bebudah form 1 yang comel comel lote macam gua ! Hakhak :P Muntah*
Lagi membara bila crush kita mntk tlg kita kirim salam dkt budak form 1 .
Pergi dkt bdk tu hbs rahsia dia kita korek . Hahaha .

Masuk form 3 !
Ohhh em jay , PMR PMR PMR -.-
So , trend tahun peperiksaan bermula .
Ala lambat lagi PMR . Tulis countdown dkt whiteboard mmg tk berkesan .
Pandang je 'ahh 230 hari' . Lambat kan ?
Sekali pandang '23 hari?' . Gulp ! Hamek kau .
Masa tu baru nk hafal fakta sejarah , gugusan geografi , kemahiran hidup jadi kemahiran mati ?
Semua jd dying ! Masa tu nk je tulis 'PMR  kills me slowly' . Bahaha
PMR dah dkt semua mcm 'jgn cptla PMR' .
PMR dah start 'Cptla habis please ?'
Bila PMR dah habis tarian katak bermula ! 
Habis PMR mcm hbs sekolah ahaha . Merdeka punyala havoc .
Rempit sana sni . Lol .
Dpt result hambek , result mcm BBPIN lagi . Yg jenis innocent tu semua huruf A dr ats smpai bwh :)

Masuk form 4 !
Semua pakat tknk masuk kelas sains tulen .
Ada addmath katanya ! Haha . Addmath tk susah cuma tk senang . Ini serious !
Semua pilih aliran masing masing . Kematangan bertambah :)
Semua kebanyakkan dah ada pakwes makwes you knoww :P
Siapa yg tkde kira loser ah . Gua ada boyfriend , boyfriend gua Muslim Ahmad ! Pemain bola tu ! Haha :B
Masuk kelas sains tulen , rabak kepala otak .
Ada addmath , bio , kimia , fizik -.- Byk masa habis dekat lab !
Masuk pertengahan tahun , menyesal sbb ambk sains tulen ada sikit ! Hahah .
Yg ambik LK , TK , PA , SS , MPV semua mcm lek je ? Asal geng gua je mcm biol sikit ?
Hahaha . Result form 4 keluar semua nak pengsan .
Yg tk pernah failed math , tetiba tgk result addmath dpt 10/100 ??? Haha .
Kimia , fizik , bio semua mcm result ckgu nak ckp tknk ckp ?
Biasalew . Tapi tk sedar lagi . Yelah SPM setahun lg :D

Masuk form 5!
SPM ! The big battle punya bigbig lah gua ckp lu :D
Semua macam tepuk dahi , yeke aku nak SPM ? Ckgu ckp SPM tu penentu masa hidup :o
Tapi masa form 5 plg tk best sbb tkde senior dh nk pndang kita sbb kita plg senior .
Ada pun form 6 ! Tu pun kalau ada . Haha yg lelaki lek je sbb junior berlambak . Hahaha
Masa ni ckgu push gila gila . Tekanan meninggi tk hengat ! :D
Ada jgk yg tk sedar diri , dok berkepit dgn bf/gf lagi . Kau hengat kau jela ada gf/bf ?
Gua ada tp dia busy main bola . Huehue :P
SPM 4 bulan lg semua mcm cptla spm , penat dh .
Masa SPM 4 mnggu lgi , semua mcm ya Allah jgnla SPM lagi !
Bila SPM hari keempat semua mcm cptlah habis !
Bila SPM hbs tarian katak bermula lg ! Haha 
Habis sekola ! Mcm tk percaya kan ! Ada sedikit heaven dan syioks disitu !

Habis sekolah , tahun depan tengok adik adik pergi sekolah ,
hati mula rindukan sekolah . Masa tgh sekolah semua mcm bila la nk hbs sekolah .
Tapi bila dah habis sekolah semua rndukan sekolah mcm gua :')
Rindu sekolah dah . Rindu nak ke sekolah tp tknk pakai uniform sekolah boleh ?
Haha itu hakikat sesiapa yang perna jd budak sekolah . Btl tk rndu sekolah ? :)
So sape sape yg msh berskolah , sayangilah sekolah anda ! Peace .



Gua dlu prefect plg hebat ok ? :P Jangan tegur
pipi saya T_T


Psstt ; Ibu Amalina Che Bakri dah keluarkn statement yg baju2 amalina pakai dia belikn . So yg lain diamlah . Kita tkde hak nak masuk campur :)


3 comments:

[PCL] said...

salam...semuanya dilalui bersama kenangan terindah zaman sekolah, moga jadi pedoman pd adik2 yg masih dlm proses belaja lg tu.

starzieti said...

pasal amalina tuh malas da nak amek tau. -.-

SYAFIQAHSALEH said...

Semoga tiap urusan dipermudah oleh Allah :)