LOVE THEM =)

Monday, 30 January 2012

Berhabis untuk Glam & Cantik . Worth or Worst ?

"I nak cantik , kalau I tak cantik lelaki tak pandang I"

Amboi , sampai mcmtu sekali ?
Knp msti nk sgt cantik ?
Skrg , sesetengah perempuan snggp buat apa je janji cantik .
Ada kata nak cantik mcm Hana Tajima la , Fatin Liyana lah , Neelofa lah .
Dorang tu natural beauty . Dah mmg cantik
Tapi sape kata kita tak cantik ?
Semua cantik . Ish takdak sape yg tk cantik .
Amely pun cantik :p *peransantan* :p


Nak kurus sampai habiskan beriban ?
Yang ni part plg perempuan suka . Nak K-U-R-U-S .
Nak hot body mcm Miranda Kerr takpun Adrianna Lima . Mereka mereka ni mmg badan hot gila .
Kalau tgk mmg boleh membunuh hati kita secara diam diam . Haha :p
Apa guna nak kurus ? Habaq mai sikit . Amely chubby lek je rasa ?
Ada rasa nk diet , nk kurus tp tkde rasa nk habiskan duit beribu-riban nk ke program slimweight sana sini
Ohh no need la . Just waste yr precious time , moneyy and yadayadayada
Kita kt Malaysia , makanan byk , kdg kdg sampai tk hbs .
Nk kepsi , pizza , anytime .
Tapi kita fikir tk org org yg kt sana sana yg tkde mknan ? Kurus je . Sampai snggp mkn pasir .
Kita yg ada makanan ni , tknk mkn ? Nk kurus punya psl ? Nk body cantik punya psl . Ish ish
Sblm keluarkan duit beribu-riban semata mata utk kurus , better you think it twice k ? :)



Make-Up setebal kamus Oxford Fajar ??
K , perempuan and make-up tk boleh dipisahkan
Sesetengah perempuan kemana sahaja dia keluar , dia akn calit jgk makeup dkt muka dia
Mcm amely , yes i do wear make-up . But just a simple touch je .
Cukup dgn eyeliner and compact powder . Blusher , eyeshadow hanya digunakan time perlu je .
Ni satu lg kes yg tkle larik . Sebulan hbskn duit beratus hanya utk beli barangan make-up !
Beratus ?? Baik simpan =/ Beratus tu byk k ?
Semua org boleh ber make-up kecuali LELAKI !
Tetapi jgnla make-up itu terlalu over semata mata nk cantik
Kita tgk lawa tp org sekeliling kita tgk dh mcm barbie doll sesat dah .
So make-up biar kena and plg pnting simple . Tak perlu nak make-up setebal kamus oxford k ?
Ada org tk pakai make up dia lawa , ada org kalau pakai make up lg lawa .
So , depends la kn ? Pakai make-up sikit sikit sudah
Yg penting tk perlu hbskn duit untk MAKE-UP ! :)



Mata bertukar warna mcm Power Rangers !
Haa ni satu lg fenomena yg jd !
Mata tu asyk bertukar warna . Ala pakai contact lens lah !
Boleh pakai contact lens kan , tpi nk pakai kita msti carik yg btl btl berkualiti bkn ?
Kalau beli yg dkt pasar malam , yg tk elok , tk psl psl esok lusa buta .
Bkn kita mntk utk buta tp dh byk kes jd wanita buta sbb contact lens .
Sound so scary marry right ? =/
So nk pakai lens , fkir 2 3 4 5 6 kali baru dpt keputusan yg btl .
Duit tu semua . Contct lens pun harga bkn murah . Maunya skali beli rm80 hengget melayang
Wuuuuuuuuu


Nak handbag Charles && Keith je 
Sales haritu dkt KLCC amely geram geram tgk handbag Charles & Keith got discount till 80% you know :(
Amely geram geram . Benda yg dr 500bucks smthg jd 150bucks only ? Aiyo so can die one
See , eager to get smthg new sgt la high !
Perempuankan , shopping kuat . Lglg time year-end sales . Perghhh
Tapi tapi tapi , buat apala kalau kits 24/7 nak pakai barang barang branded je ?
Lama lama rosak jgk , buang jgk .
Skrg kt uptown byk beg sama jenis , tp harga lg murah :p
Dr hilang beratus baik lah hilang berpuluh je kan ?


Nak jadi tinggi mcm Amely Afandi . *lol*
Haa ni satu lg kes mak ngah :p Semua pakat nk jd tinggi mcm Amely !
Hakhak . Tinggi kewwwww ? :p Tinggila dr korang :p
Haa skrg trend pakai wedges semakin kuat .
Semua pakat beli wedges . Termasuk amely :p Bt pls , flat shoes amely lg byk k dr wedges ? Hehe
Ada tmpt yg memerlukan kita utk memakai kasut yg berupa sedemikian , mcm Chloe Lce-up wedge ke , Jeffrey Campbells wedge ke , haa yg tu tkpela kn
Tapi kalau kita ni lg byk ke pasar malam , pasar tani dr ke shopping mall , big event , baik kita beli flat shoes biasa je , tk perlu hbskn utk beli wedges , hells tu semua kn kn kn ? :)



Tudung kalau tk mcm Hana Tajima , tkmo pakai !
Haaa ni satu lg , btl btl ikut fesyen ! :D
Kalau tkde tudung Hana Tajima tkmo pakai tu melampau ! Nak kaki namanya tu . Lol :p
Dulu ada tudung bawal boleh je pakai tudung bawal , tk malu pun
Skrg kalau tk pakai tudung Hana Tajima kata nmpk tk cntikla , tk trendla
Aigooo . Sama je . Pakai apa apa pun cantik jgk yg pnting pakai tudung :)
Tayahlah nak habis utk beli tudung harga berpuluh hengget kalau kita tkde duit en
Ada duit tkpela , kalau tkde tkkn nk jgk ? :/
Betul tk ? Angguk skrg ! Haha

Sebenarnya ,
Apa yg amely kata kata ni , satu je amely nk korang cuba simpulkan sendiri
Iaitu - belajar untuk hidup secara bersederhana :)
Bukan ke kita umat Islam mmg digalakkan utk bersederhana dlm semua benda yg kita buat ?
Habiskan duit , tenaga solely utk cantik adalah WORST !
Kita tk perlu buat apa apa untk cantik sbb kita semua dah mmg cantik ! ;)
Chubby ke , gebu ke , montok je , kurus kering ke , berjerawat ke , ttp ada org nk dkt kita :p Hekhek
Out of topic jap :p Tp btl , semua kita cantik . Takde yg cantik
So , kurangkan berbelanja tingkatkan confident dlm diri yg kita cantik just the way we are ! Yes :D


Nak make-up boleh tapi jangan macam amely ni ha !



Ni barbie doll sesat nama dia k ? Make up yg sgt over ! 
Jgn tiru amely , nnti ada yg sakit jntung hehe




pstt ; sederhana sederhana sudah :)




12 comments:

nasha sanza said...

natural beauty syg makeup cantik lah..=)

AMELY ATHIYA AFANDI said...

@nasha sanza:))

fazzlim said...

yerpp betol tu..sederhana dalam semua perkara lebih ok..

chinta qiela said...

sederhana tu lagi bagus kan . hee :p

AMELY ATHIYA AFANDI said...

@fazzlimtau tkpe :)

AMELY ATHIYA AFANDI said...

@chinta qielakan ? :)

cik LOLA said...

setuju. kadang2 nak bergaya pon kena ikot tempat, jangan la nak pegi pasar malam or kedai mamak semata2 tapi pkai heels tinggi n makeup tebal2.

ikot kesesuaian majlis, baru namak tak over :)

AMELY ATHIYA AFANDI said...

@cik LOLAtau tkpe :)

Lea Isnawi said...

mekap berpada pada,jangan jadi mcm opera cina dah

AMELY ATHIYA AFANDI said...

@Lea Isnawibtl btl btl :D

Cik FaRiZaM said...

kite berwasatiah or bersederhana lebih baik. cantik untuk suami je.

AMELY ATHIYA AFANDI said...

@Cik FaRiZaMindeed sis :)