LOVE THEM =)

Monday, 19 March 2012

Aku terima nikahnya..

Assalamualaikum :)(:


Aku terima nikahnya ... But it doesnt mean that i'm going to get married with someone .
Dont get me wrong hihi . I was watching a drama @astroPrima just now .
Tajuk drama dia is Aku terima nikahnya . And one of the pelakon utama drama ni is Rozita Che Wan
MashAllah , cantiknya RCW pakai tudung :) Suka tengok ! So lovely !

Then ada satu scene ni , RCW and sorng lg watak dlm drama ni , i cant remember wht's her name ..... Sigh
Tp dlm scene tu RCW and sorng lg ni pergi untuk berjumpa dengan seorang ustazah untuk discuss tentang satu topik ni . Tht topic agak interesting and made me gine my 100% focus on that ! Hehe

Topik yang dibincangkan adalah tentang buruk sangka & instict seorang isteri !
Sdg kusyuk amely mkn nasi goreng ni and all of sudden lps dgr tajuk tu trus letak nasi and kuatkn volume :p
I'm not a someone's wife bt inshAllah one day .. who knows :p
K gatai ! 

Ingt lg apa ustazah tu cakap ;

Buruk sangka itu haruslah ada dalam diri setiap isteri . Knp ? Bkn buruk sangka tu buruk ke utk diri sendiri ?
Buruk sangka ni terbahagi kepada 2 jenis . Iaitu buruk sangka yg bgs & buruk sangka yg memudaratkan .

Untuk seorang isteri lah kan , it is a big okay if korang berburuk sangka pada suami 
Tapi buruk sangka tu haruslah dalam keadaan yang kecil / tidak over .
Jangan sampai buruk sangka tu boleh memudaratkan diri sendiri .

Kita sebagai seorang wanita , semua org tahu instict wanita itu sgt kuat & seseorang wanita itu mampu merasai apa apa perubahan yg berada disekelilingnya apatah lagi seorng isteri yg sgt tahu akan perangai suaminya .


Isteri yang baik , bila instict dia merasakn sesuatu yg kurang enak mcm tahu si suami ada hide something frm her , isteri yg baik tdk akn mcm rebel / buat tindakn yg terburu-buru ttp isteri yg baik akn siasat akn perkara ni btl btl , mohon dia & petunjuk daripada Allah swt . Isteri yg baik akn berdoa ;

"Ya Allah , jikalau suami aku adalah seorang yang baik tunjuklah kepada aku kebaikan yg dilakukanya tetapi jika suami aku adalah sebaliknya , tunjukkanlah juga kepada aku akan perkara sebaliknya itu.."

Then kalau lah btl si suami ada melakukan keburukan doakan supaya si suami dijauhkn dirinya dr sentiasa melakukan keburukan / maksiat . Doa isteri yang baik akan cpt dimakbulkan . Jika benar si suami ada membuat keburukan psti cpt je dpt jwpn dr Allah . So jgn risau , gunakn instict anda sebaik-baiknya . Even saya bukan someone yg sudah berumah tangga tp ni je yg saya mampu berkongsi sbb this topic sgt menarik perhatian saya ^_^

Ada jgk yg terlalu fikir negatif / berburuk sangka kepada pasangan sendiri sampai kn bole memudaratkn diri and plg worst bila diri kena dirawat di hospital sakit jiwa ! Hoh :o
Berburuk sangka bgs tp ala kadar jelah k ? Jgn terlalu over sampai sakitkn diri sendiri
Kdg-kdg kita buruk sangka tp benda tu tk btl pun . Tp sebab kita terlampau fikir negatif . Jd mcmtulah
So kalau instict terasa apa apa , cpt cpt berjumpa si Dia . Mohon doa dan petunjuk 
InshAllah akan ditunjukkn kepada kita apa yg btl :) InshAllah .Amin


Muka bahagia sebab tak perlu nak buruk sangka dekat sesapa . 
Cukup berburuk sangka dkt diri sendiri . Ekekeke buleh ka lagu tu ? ^_^



p/s : sedih tgk gmbr gath budak budak GBS :(



10 comments:

cik najihah said...

suke entry ni :)

Cik Apa Saja said...

saya nak carik guy dalam mimpi saya..tlg crikkn..uhuuuuu

Amely Afandi said...

@Cik Apa Sajahaha mcm susah je

Cik tikah said...

erm... mama cik tikah pun cakap kat cik tikah, dlm hidup tak boleh percaya 100% kat suami kita. hehe.. amely, sedih gak tgok gmbr budak gbs gath :(

Azureen Halim said...

Indeed. Dlm rumah tangga kene jgk ada buruk sangka yg minima. Kalau maksima, boleh jadi akn meruntuhkn baitul muslim sdiri, tknk mcm tu kn? heheee... Nice entry. Thumbs up ^^

Amely Afandi said...

@cik najihahthanks hehe

Amely Afandi said...

@Cik tikahtau tkpe . apatah lg bf hehe . ohh kn ? :(

Amely Afandi said...

@Azureen Halimbtl btl btl . hehe thanks :)

arzman angah said...

follow,,,:)
http://hazman-arzman93.blogspot.com/

Amely Afandi said...

@arzman angahthnkyou