LOVE THEM =)

Sunday, 25 March 2012

Wahai para manusia lepasan spm 2011 , ku seru kalian semua ... Erk

Assalamualaikum !


Oih tu dia , kemain lagi amely seru seru nama korang ! Ihiks :p
Sorry sorry . Amely seru bukan untuk buat korang jatuh cinta ke apa dgn amely .
Tak aihh . Korang jangan pikiaq mcmtu ! :)
Ni cek ada benda nak habaq kang ang ! Ang kena dengaq betui-betui tau ?
Ni khas untuk para pelajar lepasan spm 2011 :)



K amely tahu yakin dan percaya bahawa sesungguhnya hahaha ayat baku sangat ni !
K start balik .......... *drum roll*



K amely tahu ramai antara kita bercita cita nak jadi polis , doktor , peguam , pensyarah , bomba , menteri , doktor gigi , doktor hidung , doktor mulut tapi mesti tak ramai yang bercita-cita nak jd cikgu bukan ?
Sebab cikgu ni kata mereka kalut ! Kena p sekolah tiap hari , ajaq budak sana , ajaq budak sini
Amboi ang kemain kutuk cikgu no ? Mak pak cek cikgu k ? Jgn memain !



Ekceli amely pun memang takde rasa nak jadi cikgu *batu api*
Yelah dah berbelas tahu asyik duduk dekat sekolah sampai nak muntah
Seriously , amely bukan pecinta sekolah ok ? 
Amely cita-cita memang nak jadi lawyer semua en , tp bila fikir balik btl ke aku nak jd lawyer ?
Bole ke aku teruskan dengan niat aku untuk jadi lawyer ? 
Mampu ke aku bersaing dgn org yg hebat hebat ?
Bila tgk diri ni rasa mcm rendah semacam even amely confident amely bdk perempuan yg tinggi . Eheks



Lepastu dah fikir pasal kemampuan diri , amely fikir pulak pasal masa hadapan or dalam bahasa inggeris nya adalah future . Lol ! Haha tu pun mau cakap ka ? Aiya 
Amely tgk ramai sgt mahasiswa mahasiswi universiti kat Malaysia ni dh keluar belajar tkde kerja
Even dah pegang gulungan sijil degree atau atleast diploma la kn , tapi kerja tadak . Why ? Sbb skrg ramai budak bijak bijak and peluang kerja tu tipislah kn sbb persaingan bertambah kn ?
Kalau tanam anggur macam mana ? Tu mujurlah kalau dapat tanam anggur , kalau dapat tanam je tapi takde anggur macam mana ? Erk adeh :/


Dah fikir pasal hutang then terfikir pulak amely pasal $$$ ! Ohh-emmm-gggeeeee :3
Duit tu . Ingat senang ke nak cari duit skrg ? Eh skrg kalau nak yak yak or nak ken ken dkt public toilet pun kena bayar 20sen tau ? 20sen kalau kt skolah amely bole beli keropok 2 batang k ?



Cuba korang bayangkan ! Bayangkan jeeeeeeee , tutup mata cepat !
Bayangkan korang ambik course public management lah contoh ! Sorry bdk PM :p Contoh je ni
Then korang belajar sampai degree . Oh bravo la kn ? 
Tapi bila keluar korang tkde kerja erk ! Takde kerja takpe , bole cari kn ? 
Tapi the problem is , HUTANG PTPTN SAPE MAU BAYAR ?!
Bayangkan kalau hutang korang 50k ... Uih sgt tk mampu nak dpt hidup senang
Tadak guna gaji besar tp hutang keliling pinggang kn ? Ohhh tidakkkkk *tutup mata dengan pisau*
Kalau masuk IPG , takperlu fikir psl PTPTN yg berpuluh ribu tp fikir pasal elaun masuk tiap bulan rm650
Masyukkkkk wuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu :p


So telah dipujuk dengan kata-kata hikmah abah dan mami amely yang sememangnya nak suruh amely masuk IPG , amely pun merelakan diri amely untuk isi borang IPG :) 
Bukan sebab nak ambik hati abah mami tp sebab fikir future nanti
Betul kata abah & mami "Bila dah besar nanti , kita tak boleh ambik benda yang kita minat tapi benda yang mampu untuk menjamin masa depan kita"

Betul tk ? Ckp betul sekarang *pegang durian ready nak baling*

So sesiapa yang berfikiran macam amely , terdetik di hati untuk isi borang maktab cepat isi skrg sebelum ditutup sebab tarikh tutup untuk permohonan maktab adalah 30 mac 2012 :)



Dah masuk ? K tengok ni apa yang KPM dah tulis !


Korang nampak apa yang amely nampak ?  Haaa ambilan Jun k ? Best sangat ! Amely pun tak sabar sangat sangat nak sambung belajar ! Lpstu korang click dekat amely highlight kn tu k ? :)

Lepastu dia akan keluar macam ni , 


Dia kata selamat maju jaya kat kita ? Apa lagi , teruskanlah !

Ni antara keterangan or details untuk sesiapa yang berminat untuk memohon k ? :)



Korang punya kriteria semua cukup ? K apa lg , sila isi ! :p Paksa ni paksa ni heheh !
Jgn risau , amely tulis ni bukan untuk peningkan korang but take your time , kena fikir apa yang terbaik kan ? Kalau kita ambk benda yg kita minat tanya dulu hati kita mampu ke ?
Kalau mampu tanya pulak senang dapat kerja ke ? Aku nak kerja apa ?
Kalau dah dpt untuk jwpn tu fikir lagi , hutang nanti macam mana ? Nak hidup senang jgk
Nk bahagiakan mak ayah jugak . Ohh ini haruslah fikir panjang ya sahabat :)
Untuk masa depan kita jgk


&&


Btw , sebelum isi borang ini korang harus buat sesuatu dahulu . Buat apa ? Chicken dance ?
Tak tapi cakap amely comel dulu sekali pls ! Ihiks :p Tkdela . Ni dia - 


Haa kena beli numb pin . Macam untuk matrik dengan upu jgk . Korang memerlukan pin kan ? So sama macam maktab :) Tak mahal 6bucks je ok ? Apala sgt 6bucks kalau nak dibandingkan dengan masa depan kita kan kan kan kan kan ? :) 
So sebelum isi , esok cepat cepat pergi beli pin untuk isi borang IPG ni k ? :)
Sebab tarikh tutup dah hampir sangat sangat :)


So sesiapa yang berminat , jom kita isi IPG ramai ramai
Cikgu cikgu skrg best , gaji pun lumayan hehehe :p  
Amely pun dah memang ada pengalaman mengajar tuisyen kan so amely rasa darah yang mengalir dalam badan ni memang darah guru la kot as parents amely cikgu kn ? 
Habis 5 tahun dapat degree , terus amely plan nak sambung Master
Kemudian keluar bekerja dengan ambassador :) Bole fly ke negara negara orang
Hidup bahagia tanpa perlu fikir bebanan hutang tp elaun pulak yang masuk :p
Kerja pun memang confirm dah dengan kerajaan
Takdelah nak menganggur sangat kan kan ? :)


p/s : Guru itu pekerjaan yang mulia sangat .. Mencurah ilmu tanpa kenal erti penat dah lelah :')











16 comments:

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

so, goodluck for your future!

pilih yang terbaik ye, jangan menyesal di kemudian hari:)

Syasya Johan said...

abah sekarang tengah pujuk masuk IPG dapat elaun,tak payah itu,ini...last2 applylah jjugak.zz

Amely Afandi said...

@FIFIEY LYCHEE MARATIONinshAllah tak hehe

Amely Afandi said...

@Syasya Johanhahah samalah

Cik Tie@Akak said...

jangan tersalah pilih...fikir habis2..mmg dapat elaun,tapi skrng ni lepasan IPG pun bila habis blajar esok2 kena interbiu jugak,tak seemstinya terus daopat kerja guru tu,ni seme kes lambakan guru lah tu...anyway...semoga berjaya..

Amely Afandi said...

@Cik Tie@Akaksaya dah punya plan saya kak . inshAllah bergerak secara apa yg saya plan :)

Cik tikah said...

hutang cik tikah kat ptptn lebih 40k kot. huhu... tpi x pe, demi ilmu, x pe berhutang :)

Amely Afandi said...

@Cik tikahaiyak manyaknyeee hehe

ReeneeRaaid said...

all the best! study smart :)

Rapunzel Cikilolo said...

if nak jd lawyer sejati takde masalah. if nk jadi cegu tapi tak sepenuh hati pun susah jugak. pilih betul-betul tau...

Amely Afandi said...

@ReeneeRaaidthanks sis ! :)

Amely Afandi said...

@Rapunzel CikiloloinshAllah :)

Putri Lagu said...

dapat 2 je cemerlang tak boleh isi lah ni?

Amely Afandi said...

@Putri Laguminimum C utk sub bm bi sej

Sally Yatiey said...

Goodluck for your future Amely ;D
Saya belum apply apa2 pun sekarang ni -_- hee

Amely Afandi said...

@Sally Yatieyhee thnks , you too k ? ^_^