LOVE THEM =)

Wednesday, 9 May 2012

Its been awhile .. Now i'm here :)

Assalamualaikum


Ohmai , its been awhile huh guys ? Can someone tells me why im so lazy to update my blog ?
Dulu sangat gigih berkata "Aku akan update blog aku hari-hari" but eventually the spirit to update my blog daily lost in the air . Woahhhhhh ayat , hikhik :p 
There are alot things happened in my life . Life ups and downs . Ofcourse aight . 
But what can i say is - Im growing up :D and im proud to know that im growing up because i so cant wait to get married .

. "Hai para pemuda! Sesiapa di antara kamu yang sanggup memikul tanggungjawab berumah tangga, maka kahwinlah! Kerana perkahwinan itu dapat menundukkan mata dan kemaluan (dari dosa). Siapa yang belum sanggup, hendaklah dia puasa, kerana puasa itu dapat menundukkan nafsu berahi."

*Topic banned*
P/s : Hanya sampingan sahaja


I'm 18 , oh unofficially 18 .
You know when we're growing up , we'll face many kind of new things in our life
Eg : there are a lot of new things that come into our daily life , our love life , and all of it for sho can change our life , wether to a better one or in other way . 
What i hope for now is , I can change myself to be a better muslimah and a great caliph
Im sure everyone wanna be a better one in future . And i'm one of them .
Its not easy for us to strive to be a better one . There are alot of test that we need to face .
We will never feel that we're already better than everyone around us because the feeling to be a better one will continously 'hit' our heart . 

For me , to be a better one , the main thing that need to be with us is  - SPIRIT
Yes because once we lost the spirit to strive to be a better one , we'll despairing to continue striving to be a better one . 

Niat + semangat yang kuat = InshAllah :)

“Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita yang solehah.” (Hadis Riwayat Muslim, Nasa’i, Ibnu Majah dan Ahmad)

Niat utk berubah bkn sbb sesiapa yg suruh tetapi niat untuk berubah adalah kerana Allah Taala
One day , i woke up from my sleep and suddenly i cried . 10 minutes later , i asked myself , why did i cried ?
As time went on , i got the answer why i was crying afta i woke up from my sleep . 
Then i decided to get closer to Him . That is all what i need in my life actually
Him . Yes . Him . Without him , i will never ever be somebody
I dont care if im nobody in all the humans' eyes but i want to be somebody infront of Him :)
Im striving for it . And the most is , im striving for his Jannah . 

Things that i need to mend in myself is -
1st , The way i dress up 
2nd , The way i talk to people
3rd , The way i think
4th , The way i walk
5th , The way i exhibit myself in crowd *the most important one*

And last one ,

6th , The way i arrange time for myself to beriadah dan beribadah
I need to manage them well and wisely . 

Let's Tarbiah Diri
Perbanyakkan solat sunat . Solat sunat sangat penting . Jangan pandang sebelah mata sahaja :)

Dari Ibnu Umar r.a. katanya : "Bersabda Rasulullah s.a.w. :
"Janganlah seseorang mengintai-intai waktu untuk mengerjakan solat sunat ketika naik matahari
dan tidak juga ketika terbenamnya (matahari)"

What i need in my future ?
Restu , Redha dari Dia dan kedua ibu-bapa .
Semoga apa yg saya buat in future akan berjalan dengan lancar . InshAllah .

What i need now ?
Focus on myself , strive to be a better caliph on this so-green earth :)
Belajar , belajar , belajar & make my parents proud of me *common..everyone wanna does this isnt it?*
Senangkan parents & senangkan mereka mereka yang memerlukan kesenangan
InshAllah , may Allah ease everything
Kita merancang dan Allah menentukan :)

Love ?
I dont think that i need love from any ajnabi now *one of the way to be a better one . tingglkn laranganNya*
All i need is His love , parents' , family and friends' :)
I know , cinta memungkin segala =) Tp apa kata kalau kita cuba 'percintaan lepas kahwin' ?
Jgn fikir pasal kahwin-kahwin , cinta-cinta dulu . Be a better one dulu .
Learn to be a good daughter first . Not learning but striving . InshAllah
Then try to be a good caliph then slowly learn to be a good wife and mother
I need someone that can help me to get Jannah . Thats what im hoping for

P/s : agak-agak boleh tak dapat macam Ustaz Azhar ? Woah woah , takpun Imam Muda ke  ?


MashAllah ..


Kita selalu terfikir utk mendapatkan pasangan yang soleh & solehah bukan tapi ada tak kita bertanya pada diri kita 'sudah cukup soleh/solehah kah aku untuk mendapatkan pasangan yang soleh/solehah?'

 "perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan- perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang- orang (yang jahat) mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia." - Surah AN NUR : 26 : 24

SubhanAllah .. Sama-samalah kita berusaha untuk menjadi yang lebih baik di masa yang akan datang ..
Semoga Allah bukakan jalan untuk kita menjadi yang lebih baik di masa akan datang .. Amin Ya Rab

Btw , skrg dah ramai orang berkahwin 
To all the pengantin baru , Selamat pengantin Baru . May your marriage lasted until Jannah 
May your masjid filled with Barakah . InshAllah . Amin :)

To all my dearest friends , i pray that you can make some du'a for me in order to ensure that my dreams to be a better muslimah and a great caliph will become reality . InshAllah . Im striving for it . Ill never stop from learning and will always learning . InshAllah
If anything yang tk kena dgn diri ini harap sahabat dpt tegur =)
Segala yang baik dtgnya dari Allah , dan yg buruk dtgnya dr diri saya sendiri :)










12 comments:

ATHRHB said...

amboi,,, full of advises. thanks for sharing this kind of thing. suka lah baca! hihi :D

Fyzal said...

One thing for sure, I rarely read the blog entry from start to the end, but I did on this one. I believe you must be full of spirit to change when you wrote this one but the challenging part to keep the right mind to change. But all the best, May Allah bless your effort.

IEQAH said...

wahhh rinduu owner ni..semogaa yg baru lebih baik..
insyallah ^^

وان امالينه فاذياه said...

@ATHRHBhehehe touched sekejap kita =p thankyou awak ^_^

وان امالينه فاذياه said...

@FyzalSubhanAllah , it really touched me . Alhamdulillah . Jazakallukhair . Hope so :)) Amin ya rab :)

وان امالينه فاذياه said...

@IEQAHwah ada org rindu kita hehehe inshAllah . Amin :)

Syazwan Che Deraman said...

Wan still have problem with number 6.

haish.

macam mana la nak manage riadah dan ibadah.

I got problem with bangun subuh.
haish.

وان امالينه فاذياه said...

@Syazwan Che Deramanohh wan , ill share with you something :) soon lah :) about how to solve tht problem . im pretty sure it will helps you to wake up for subuh easier . inshAllah :)

Yuni Aisyah said...

amin..moga bersamalah kte ke arah kebaikkan dan menuju cinta-NYA....love ur entry n ur blog (:

وان امالينه فاذياه said...

@Yuni AisyahAlhamdulillah . Syukran :)

Muhamad Azam said...

nak tips jugak mely goslow!

وان امالينه فاذياه said...

@Muhamad Azamnnti aku kasi ya :D