LOVE THEM =)

Sunday, 30 October 2011

BEN ASHAARI & LYSSA SECRET : Antara dua blog ..

Akhirnya setelah sekian lama tk join segmen , akhirnya saya join jgk segmen . Alahai bertuahnya badan Cik Lyssa dpt bergabung tenaga dengan bro ben untk buat segmen ni . Apa lg guys , chill out ! 



BEN ASHAARI & LYSSA SECRET : Antara dua blog 

PERSAMAAN KEDUA DUA BLOG ?

Persamaan yang boleh saya nampak antara blog Ben Ashaari dan Cik Lyssa adalah kedua dua blog mengeluarkan pelbagai bahan yg menarik untuk dikongsi bersama rakan bloggers yg lain . Selain itu , kedua dua blog sentiasa mempunyai post untuk memberi kesan kepada pembaca untuk berfikir dengan diri sendiri . Entri entri yang dikeluarkn juga sangat menarik hingga menarik pembaca untuk terus membaca di kedua dua blog ini =) 

BAGAIMANA NAK MEMAJUKAN KEDUA DUA BLOG INI ?

Kombinasi yang menarik antara kedua dua bloggers ini kerana setiap entri mereka adalah menarik dan membuatkan ramai readers yg setia untuk terus membaca semua entri mereka . Kedua dua blog ini harus sentiasa mengadakan pelbagai segmen yang akan boleh membuatkan dunia blog malaysia ini semakin meriah . Kombinasi kedua dua blog ini untuk terus membuatkan dunia blog lebih meriah adalah satu advantage kepada Cik Lyssa dan Ben Ashaari juga kerana kedua duanya sangat dikenali dikalangan bloggers :)

Kritikan , Pendapat serta Pujian saya untuk Final Piala Malaysia 2011

Assalamualaikum semua . Hai guys . Amely selamat sampai ke rumah around 8am . Ya Allah cramp hbs kaki apa semua dengan otak sekali cramp . Hehe . Kepenatan yg sgt terserlah . Tapi bila fikir pasal kemeriahan di Stadium Shah Alam terus boleh lupa pasal kepenatan yg ada . Akhir keputusan , 2-1 . Tahniah untuk n9 . Tapi saya taknak ulas pnjang dulu pasal n9 . Saya nak kasi cerita sikit tentang the whole kisah dan ceritera di Stadium S.A smlm . Menarik , bermacam ragam :)

Saya dan keluarga bertolak ke KL dan record sbb saya lgsg tk melepakn mata ! Dihujani dengan byk sgt ragam yg menarik . Ragam org n9 saya tkbole tgk sbb laluan saya bersama fans terengganu yg lain . Hehe . Sgt menarik . Spnjang jalan bertemu dengan fans terengganu .Tk kira yg naik bas atau kereta , semuanya menarik . Lg menarik dengan semangat nya . Gantungan benderanya . Bahang final PM smakin dirasai . Woah mcm Hafizal Ahmad lah pulokk :p

Masuk KL kteorng ambk Shah Alam tp plg tk best abg pergi ambk jalan lama . So mkn masa then kena pusing balik apa semua . Kteorng stop dkt satu station petronas untk tukar baju . And time tu , yeahhh ini dia fans ganu sudah kuar ! Yihaaaaa :D

Otw ke Stadium S.A , Alhamdulillah tk sesak mana sbb yg naik bas dr tganu dh dtg awl . So yg naik kereta boleh masuk2 je ke parking . Lgpun kteorng sampai stadium around 3 pm smthg . Awal gila kn? Smgt kot hehe . Trun kereta apa yg saya nmpk semua hitam putih . Pergh . PETEH GANU PETEH ! :D Smngatnya . Nmpk pulak abang abang handsome . Wooo cuci mata aku :p Hekhek . Masuk je terus ke bahagian luar stadium untk beli jersi dkt adk lelaki , si Adam . Beli beli pergh 45 hengget wa ckp lu . Mahal tk mahal sbb kain sdp . So okay . Tawar punya tawar dkt 43 hengget . Haha stakat 2 hengget je bang :p Tk kira la . Asal adam dpt sarung jersi terengganu . Saya dgn yg lain mmg dh pakai jersi tganu kecuali dkt adk perempuan yg kecik skali sbb dia tkmau :p Puas dipujuknya . Adoi



Sampai sana diroger oleh cousin2 ku yg berada disana . Hello ckp tganu msti ramai kenalan plus sepupu sepapat en ? Haha :p Skali cousin saya yg sorng ni dtg , dgn rmbut curl nya . Phew terkejut mak nok ! Ingtkn awek mana . Haha . Nak tgk dia ? Haa ni dia !


Haha ni masa dia dtg dr belakang . Sumpah terkejut makkk . Haha . Tgk rmbut dia . Yg pnting smngat ok ? Btw sorry kalau gmbr tk cntik , saya tk berani nk bwk nikon sbb takut apa apa jd en ? Scroll down !




Yg kiri cousin , Abang naim , in the middle my mum . Mami saya rock kan kan ? Lek je . Haha yg sblah knan skali Adam . Gi mana mana msti org puji dia handsome . Pui . But tgk kakak la en ? Atototo ! Hahaha


Eh eh abg ni skong team mana ni ? Hahaha . Pakai bju petak petak bang . Dr mana mau ke mana ya pak ? :p

Tepat jam 4 ptg kteorng masuk stadium . Mami aku berlari jgk ok untk ke Grand Stand . Rock tk rock tk ? Akhrnya niat untk duduk di grand stand tercapai ok ? :) Hehe . Duduk pukul 4 . Byangkn duduk pukul 4 tp match 8.45 . Bole byangkn tk mcm mana kteorng ? Haha . Mcm org gila duduk situ . Haha tp best sbb pukul 5 tu dh penuh dgn penyokong tganu . Mcm2 benda kteorng buat . Ombak tk ombak . Dr kerusi kteorng smpai ke hujung kerusi sana . Haha . Mmg best . Thts wht we clld experienced kn . Excited apa semua . Hehe . Then smntara nk tnggu tu smpatla snap beberapa gmbr around stadium . Take a look guys !

















Antara sedikit gelagat kami dan penyokong yang lain . Mcm2 rupa en . Byk la sketsa menarik yg berlaku dkt sini tp tulah tk bwk nikon , kalau tk smpai 300m aku boleh zoom . Hahaha








Masa ni match bru start . Pun dh ada kepulan asap . Benda tu normal . Tkboleh nk bendung dh . Tp yg tk plg tk suka bila ada fans n9 buat kerja gila dengan baling mercun ke arah penyokong tganu masa tgh match . Masalahnya kau nak baling mercun baling la dkt tepi padang . Jgn smpai hala kn dkt tmpt fans lah . Salah time kalau kau baling then kena bdk2 mcm mana ? Ni nasib baik kau tuju dkt bahagian org org dewasa . They all sempatlah lari en ? Kalau bdk2 ? Menjawab kau . Kalau tk mnjwb dgn org org kau menjawab dengan Allah okay ?







Murtad tganu ? Haha itu yg menarik . Sblm hntr abg balik hostel kteorng pergi mkn jap dkt area Ampang . Dgn slumber buat muka ketat trun dgn semua org tgk . Haha peduli tk haku . Sbnanye mcmni , mak saya org n9 . Abg saya stay dgn nenek saya dkt n9 . Dia study dkt kl . So kteorng dr sini ke sana sbb sokong tganu . Abg saya lahir kt tganu then duduk dkt n9 so dia dtg dgn kwn2 dia skong n9 . Haha ambk dia then kutuk dia dlm kereta apa semua . Padahal n9 yg menang . Tk sdar diri haha mak aku lg la . Tganu gol dia pun jerit gol , n9 gol dia pun jerit lg gol ! Haha . Tensi jeh -.- Bt overall , its was a very great game actually ! :))

So sebagai peminat fanatik bola sepak malaysia , ofcourse masing masing ada pendpt , kritikan serta pujian dia . Same goes to me . Kita bg yg tk best dlu k ?

Kritikan :

N9 - 
Agak kurang menyenangkn dgn fans n9 dengan cara membaling mercun ke arah tmpt duduk pasukan terengganu . Sbb membahayakn . Kalau terkena bdk bdk kecik mcm mana ? Tu nasib baik benda tu tuju ke arah org org dewasa . They all sempat lari . Untuk pemain , tkde . Sbb semuanya ok :)

Terengganu -
Agak menyedihkn jgk bila gol dr terengganu sendiri then ada org baling air dr atas . Terkena adk gua yg plg kecik . Lu apahal ? Ke lu org n9 dtg duduk dkt tganu . Tganu gol yg lu baling air apahal ? Lu ptt bangga la do ! Untk pemain , seriously permainan korang sgt hambar . Tk best dan tk menarik :) Malas sgtsgt . Berbeza dgn game masa separuh akhir . Korng over confident ke ? Jgn . Nxt year make sure kita pergi semua final ok ? Dan menang ! Joseph ! Awak kecewakan saya :(

Pujian :

n9 - Pemain rajin sgt sgt ! Bola baru dkt defender semua dh pakat naik . Sngt sngt rajin ! Thumbs up . Sbb kerajinan korang buat korang menang :)

Terengganu - Pujian sbb tau apa yg korang ptt buat . Manaf you did a good job . Same goes to Marzuki . Wa caya sama lu bang !

Pendapat :

N9 - Fans n9 kalau jumpa fans tganu tlg la jgn buat hal . U guys have to knw yg u guys punya adat mmg kuat bt u guys have to knw this more yg org tganu / even kelantan ke semngat kenegerian sgtlah kuat . Lg lg bila korang bakar bendera . Jgn buat gitu . Sekali korang buat hal , org tganu boleh 1000 kali buat hal . Polis pun fans ganu serbu apatah lg korang ?

Terengganu - Nxt time bila dh boleh menang dgn one of team yg kuat tyahla rasa selesa k ? Bola tu bulat . So nxt time do the best  k ?

Apa apa pun PETEH GANU PETEH !! :)))






Saturday, 29 October 2011

Pesanan untuk penyokong Terengganu FC


Assalamualaikum . Ni dh pukul 12.31am and i still awake .Waiting fr my sister yg bru balik dr kerja . Takes time sbb jalan jam yang disesakkan oleh bas bas penyokong tganu ! Phewiitt ! Tepuk tangan sikit ! Sorry saya sangat obses dengan bola sbb tu sangat bersemangat ! Lagi lagi dpt ke Final PM . Lg la excited nya . Hehe sorry yeah . So saya ada sedikit pesanan untuk penyokong Terengganu FC :)

Ke sek kite hok malam ni naik bas doh dok kire ah dr daerah besut ke setiu ke marang ke dungun ke , cerok cerok che lijoh ke mana ke kemaman ke ambe nok royak semoga slmt sapa ke shah alam . Ambe dngor sep kite hok naik bas ade doh mlm ni tolok . Bereh lah . Semoga slmt sapa :) Hok naek kete pong smoga slmt sapa lake dengan slmt ke Shah Alam . Hok peting skali bile sapa sane jaga peranga molek . Bwk nama ganu biar bersih .Dopsoh nok wak kotor ke nama negeri kite . Team ganu bwk maruah kita doh ke final so org ganu pun kenala jage tikoh laku :) Jgn wak ke pesen darak ulu ngat gi tpat org . Kalu ada hok bawok ngecung tu jgn pakat lepor sesuka hati mu . Ingt tek ke org . Jgn sbb mung abih org lain kena . Biar maen bersih . Pahtu esok kalu katekan ganu tkdop rezeki nok wak balik piala tu doksoh lah sapa nok gocoh deh . Sabor sbb adat tanding ada hok menang ada hok kaloh . Plg pting jaga maruoh kita :) Peteh ganu peteh !!!!

Friday, 28 October 2011

Aku ada ni , Kau ada ?


Hehe tiket baru sampai di tangan harini . Ya be da be du !!! Suka hatilah .
Betul la , 50 hengget ! Aduh 50 kali 6 ? Tp tkpe , Terengganu bg diskaun . Koho sayang la ke ganu ! 
Mende mende pun jumpa esok kat STADIUM SHAH ALAM

PETEH GANU PETEH !!

New Horizon terbaik ! Kau orang ada ? :p

Assalamualaikum semua ! Salam Jumaat :) Btw guys , esok FINAL PM and okay sumpah tk sbr . Wopp wopp :p Tak sabar nak pergi ke stadium and the best part is my mum join us untk ke stadium . Chill dah . My mum is the rockest mum ever . Hihi . Btw act saya dah lama nk post pasal birthday party adk saya @New Horizon tp asyk lupa . Td bila dok godek godek lappy ni terjumpa album dkt NH so bru skrg nk update entry psl NH .

Actually it was my 1st time la pergi NH . Same goes to the others except my big sis , Wanda . So bila dah smpai tu mcm jakun sikit en ? Kampung kampung gitu . Hihi . Tp buat muka cover mcm dh slalu masuk . Ish ish amely gila glam sungguh :p



Haaa ni la dia , NEW HORIZON GARDEN RESTAURANT . But ni cawangan untk Kuantan . Selain Kuantan kalau tk silap saya dekat KB pun ada . Selain KB dkt Seri Manjung . Haa tk byk pun cawangan NH sebenarnya :) 

Sampai je dkt NH , kteorng disajikan dgn steamboat . Tp part plg tk best adalah bila kaklong kteorng just order untk 2 org T_T . Dey mana mau ckup ? Kteorng punya selera tgkla besar mana ! Hihi . Tp okayla untk alas perut kn ? :)




Sbnanye untk steamboat ni byk lg mknan dia mcm ayam ada , daging , sotong , udang tp saya dan Wanda (kaklong) tk smpat nk mkn sbb kteorng terlewat . Saya dan Wanda dr Bndr Damansara ke East Coast Mall dlu sbb nk crik kek , alang alang kt sana terus solat maghrib then smpai tu tgk tinggl sikit . Sobsob~ Sabor jelah :p

Kemudian.. Eh korang perasan tk ayat aku byk penanda wacana ? Bahaha . SPM candidate la katakan ye ddookk ? :p K k tukar tukar , pastu lps mkn steamboat kteorng order mknan untk dinner . Tk ambk byk . Ambk beef , prawn , telur , apa lg ? Adui lupa . Tgk jela gmbr gmbr ni ehe











Yummyy .. Nmpk mcm sedap en ? Tapi... Memang sedap pun ! Peh kalau saya mkn sumpah tk ingt dunia dh . Tk kira dh nk cover cntik ke apa ahh redah je hehe . Kenyang ok ? Rasa dia . Fuhh tiptop bhaii . Kalau tk mkn esk tu tkpe sbb knyang sgt . Hehe . Lps mkn baru potong kek si kecik ni 






Haha muka birthday girl tkle bla en . Cake blackforest ni sgt best ok . Beli dkt east coats . Mula mula mcm teragak agak dgn Wanda nk beli ke tk sbb nmpk mcm tk best . Last2 beli jgk . Then bila mkn bru rasa best dia . So korang kalau nk mkn the new horizon garden ni singgah singgah la dkt kuantan ke kb ke or sri mnjung :) Mmg tk menyesal hehe . Till then , wsllm 

Thnks fr reading this entry :)

Thursday, 27 October 2011

Belum sempat nak bersopan santun , Maut datang dulu .


Assalamualaikum guys . I was just browsing a blog . Suddenly the owner of the blog put a very big question mark on how to be polite ? I know its hard for many people nowadays to be polite on everything that they do . This kind of people are 100% sure that they can survive in this world without anyone's help and that is totally wrong . Btw , the picture above is just an overview to you guys okay . 

What im going to share with you guys today is how the people on the decade ago be polite to each other while people on these days are only think that they can survive without other people's help . They proud on what they have . The most distressing thing is , certain people who have nothing or not have wealth still can be arrogant or bodoh yeah bodoh sombong . Im going to give you many situations , 2 situations . 1 st situation is on a decade ago while 2 nd situation is on these days . 


FIRTS (Between husband and wife)

Orang dolu dolu - 
Wife : Abang , saya nak ke kedai beli barang . Boleh tak ? Tak lambat . 

Orang zaman loning -
Wife : Abang , saya dekat Mall ni . Saya tengah shopping . Abang nak makan ke apa ke abang carik sendiri lah .

SECOND (Between mum and child)

Orang dolu dolu -
Mum : Man tolong pergi kedai belikan emak sayur .
Child : Baiklah mak .

Orang zaman loning -
Mum : Man tolong pergi kedai belikan emak sayur .
Child : Mak ni kecoh ah ! Serabut otak man ! Nak duduk tenang pun tkboleh ! Mak pergi beli sendiri lah !

THIRD (Between sister and brother)

Orang dolu-dolu -
Brother : Akak tolong ambik kan adik nasi . Adik lapar . Nak makan
Sister : Okay adik . Jom

Orang zaman loning-
Brother : Akak tolong ambik kan adik nasi . Adik lapar . Nak makan
Sister : Eh kau boleh ambk sendiri tak ? Kau yang nak makan en ? Bukan aku !

FOURTH (Between teacher and student)

Orang dolu-dolu -
Teacher : Kenapa awak bergaduh ? Awak tahukan benda tu salah dan boleh cederakan awak?
Student : Saya tahu cikgu , maafkan saya .

Orang zaman loning -
Teacher : Kenapa kau bertumbuk ? Mana kau letak otak kau ? Menyusahkan aku je !
Student : Eh kalau kau tk boleh nak handle , tak payah handle la kes aku ni b**** !

FIFTH (Between waiter and customer)

Orang dolu-dolu -
Waiter : Maafkan saya encik . Saya tak sengaja tumpahkan air ni .
Costumer : Takpe takpe . Saya faham .

Orang zaman loning-
Waiter : Maafkan saya encik . Saya tak sengaja tumpahkan air ni 
Costumer : Kepala hotak kau tak sengaja . Mana kau letak mata kau la s**l ?


My question is , where is the manners and our decency as Malays that we inherited from our ancestors ? Takkan nak hilang macam tu je ? But how many times we remind each other to keep on being polite with the others are just wasting our time because its already says in al-Quran that the attitude or manners of people who lives in this era , 'akhir zaman' , cant be change eventhough they are getting worst day by day . We can only keep on praying and keep on do the ziqrullah because we now the Day is getting closer and closer and closer to us ... 

Till then , Assalamualaikum ..